SAAR Methode

Deze bijlage beschrijft de S.A.A.R. Methodiek dat wordt gebruikt bij het inzetten van de WhatsApp buurtpreventiegroep.

Signaleer

Een verdachte situatie kan worden herkent aan zaken waarbij er een ‘redelijk’ vermoeden bestaat dat personen of situaties de veiligheid en de leefbaarheid beïnvloeden en niet ‘normaal’ zijn in het alledaagse straatbeeld. Een onderbuikgevoel is ook een aanwijzing.

Alarmeer 112

Zet de WhatsApp buurtpreventiegroep open op de telefoon, zodat eventueel binnenkomende berichten en beelden direct zichtbaar zijn en kunnen worden besproken met de centrale. Neem contact op met 112 en geef aan met welke reden er wordt gebeld. (Inbraak of een poging daartoe, vernieling, verdacht ophouden, babbeltrucs etc.) Geef aan dat u in een  WhatsApp buurtpreventiegroep zit. Het is goed te weten dat de politie niet eerder in actie komt dan wanneer er een melding wordt gemaakt bij 112.

Appen

Nadat u de politie (112) gewaarschuwd hebt, wordt een bericht verstuurd met een beschrijving van de situatie naar de WhatsApp buurtpreventiegroep. Andere deelnemers kunnen dan inhaken en hun waarnemingen toevoegen. Begin een bericht altijd met de melding dat de politie (112) al is gebeld. Dat voorkomt overbelasting van de meldkamer.

Reageer

Reageren kan worden gedaan door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat de ‘plannen’ worden verstoord. (‘zaak stuk maken’). De deelnemer moet dit alleen doen als hij zich veilig voelt. Een andere optie is om een andere deelnemer van de groep mee te vragen om de persoon te benaderen. De persoon kan bijvoorbeeld worden aangesproken door te vragen of hij naar iemand op zoek is; laat de persoon weten dat hij is gezien. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Dus ook niet mobiel telefoneren tijdens het besturen van een voertuig. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie. De deelnemer probeert een zo goed mogelijk signalement van de dader(s) te krijgen. Verstuur dit in de WhatsApp buurtpreventiegroep. Daarbij helpen ook kleine details. Denk aan:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Afkomst
  • Lengte
  • Kleding
  • Bijzondere kenmerken
  • Loopt nu op de …. in de in de richting …
  • Vervoermiddel met kenteken en kenmerken
  • Locatie/adres waar het incident plaatsvindt
  • Zaken die men bij zich heeft

Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. De WhatsApp buurtpreventiegroep is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacy problemen zal opleveren. Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook. (Tip: Gebruik de WhatsApp Buurtpreventie Signalementenkaart Nederland)

U kunt een afdrukbare versie van de S.A.A.R. methode downloaden: SAAR methode

Reacties zijn gesloten.