Buurtpreventie: Veel gestelde vragen

Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen over de de Buurtpreventie. Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze gerust stellen aan de beheerder van de Buurtpreventiegroep van Duurschen: Contactformulier Beheerder Buurtpreventiegroep

Wat is een 112-waardige melding?

Dit zijn situaties waarbij er sprake is van of pogingen worden gedaan tot:

  • woninginbraken
  • woningovervallen
  • diefstallen
  • babbeltrucs
  • geweldsincidenten
  • bedreiging
  • intimidatie
Waarom mag de App alleen maar voor 112-waardige meldingen worden gebruikt?

Er zijn deelnemers in de WhatsApp groep die helemaal niets met Social Media willen maar toch mee willen doen aan de WhatsApp buurtpreventiegroep mits de groep alleen maar voor dit doel wordt gebruikt. Op het moment dat het een kakofonie aan berichtjes worden die niets met het doel van de WhatsApp buurtpreventiegroep te maken heeft, zullen zij afhaken. Als initiatiefnemers van de WhatsApp Buurtpreventiegroep zouden we dat jammer vinden. We zijn immers allemaal gebaat bij zo veel mogelijk deelnemers in de WhatsApp groep. Daarom is bij het starten van de Buurtpreventiegroep afgesproken dat de App uitsluitend voor het doel wordt gebruikt waarvoor het is opgericht: Het volgens de afgesproken methodiek (SAAR-Methode) plaatsen van berichten. Hierop wordt toegezien door de beheerders.

Ben ik anoniem in de groep?

De korte versie van het antwoord is: Nee, u bent niet anoniem. Maar het is goed om even wat nuance aan te brengen. Zoals gezegd bent u niet anoniem in de GroepsApp. Dat geldt echter ook voor de andere deelnemers ten opzichte van u.

Er zijn drie plaatsen waar uw telefoongegevens zichtbaar zijn voor andere deelnemers. Dat kan het beste met onderstaand plaatje worden weergegeven aan de hand van de nummers die bij de betreffende posities staan:

  1. In deze regel staat normaal in WhatsApp de namen van deelnemers van de groep wanneer deze voorkomen in de contactenlijst op uw telefoon. Wanneer er in uw contacten geen bijpassende naam wordt gevonden, dan staat hier alleen het telefoonnummer of een deel van het nummer al naar gelang de ruimte op de regel. Omgekeerd geldt dit net ook: als iemand anders uw naam niet in zijn contacten heeft staan, ziet hij alleen maar een nummer.
  2. Als iemand een bericht heeft geschreven en hij komt niet voor in uw contactenlijst, dan staat hier het nummer van de schrijver van het bericht. Als u een bericht schrijft dan staat hier bij de andere deelnemers uw telefoonnummer als u niet voorkomt in zijn contactenlijst.
  3. Als iemand niet voorkomt in uw contactenlijst en hij heeft een bericht geschreven, dan wordt hier de naam weergegeven die de schrijver van het bericht zelf heeft ingesteld in zijn WhatsApp instellingen. In de meeste gevallen zal dit zijn naam zijn. Als hij wel voorkomt in uw contactenlijst, dan staat hier niets en staat de naam bij 2.

Het is niet mogelijk binnen WhatsApp deze informatie te onderdrukken. Echter geeft dit ook een soort van gelijkheid, omdat voor de andere deelnemers exact hetzelfde geldt. Mocht dit voor u een onoverkomelijk probleem zijn, dan kunt u helaas niet deelnemen aan de WhatsApp buurtpreventiegroep. Graag zou de beheerder dan met u in contact komen om dit met u te bespreken. We hebben het liefst zo veel mogelijk deelnemers. Dit heeft tot op de dag van vandaag nog tot geen enkel probleem geleid. Mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, dan kunt u zich te allen tijde melden bij de beheerder van de WhatsApp groep.

Er wordt al weken niets gezegd in de WhatsApp-groep, is de groep nog wel actief?

In de app worden alleen belangrijke en relevante meldingen gezet. Meestal is het rustig in de wijk en zijn er geen meldingen. Dit betekent niet dat we achter de schermen niet actief zijn. En het betekent helaas ook niet dat het rustig blijft. Zodra zich weer een verdachte situatie voordoet in de wijk dan zal dit gedeeld worden via de WhatsApp groep. Door de app alleen te gebruiken voor meldingen blijven deelnemers alert. Het is daarom niet de bedoeling om andere onderwerpen te bespreken in de app.

Vier keer per jaar wordt er een testbericht verstuurd in de app ten teken dat de app nog steeds actief is. Dit gebeurt op vooraf vastgestelde data. U vindt deze data terug in de rechter kolom op deze pagina (en alle andere pagina's over buurtpreventie) onder het kopje 'Data testberichten WhatsApp Groep'.

 

Reacties zijn gesloten.